Poligraful este un cuvânt cunoscut publicului larg și este uzitat de persoane cu diferite niveluri de pregătire profesională și din diferite medii sociale. Mai este cunoscut și sub titulatura de ,,detector de minciuni”, denumire care i-a permis o mai mare notorietate.
Oamenii au fost atrași întotdeuna de lucrurile controversate și care le-au permis să aibă acces la informații controversate. Minciuna și adevărul au coexistat pe tot parcursul existenței omului pe pământ și mereu s-au aflat oameni în poziția de a minți, de a spune adevărul și mai mult, în poziția de aflare a adevărului. Astfel, încă din antichitate, aflarea adevărului s-a făcut prin diferite procedee prin care se putea analiza nivelul de corectitudine, precum făina de orez introdusă în gura subiectului și verificarea gradului de umezire al acesteia, unde cel mai uscat reprezenta indiciu clar de nesinceritate. Revoluția industrială a oferit omului oportunitatea creării unor instrumente care să îndeplinească funcții cu rol facilitator în absolut orice, astfel s-a ajuns la începutul secolului XX la împrumutarea unor instrumente din lumea medicală pentru detectia minciunilor.
Nevoia de identificare a comportamentului simulat a făcut ca la sfârșitul secolului al XIX-lea să fie folosit de către Cesare Lombrosso un hidrosfigmograf în tocmai acest scop, iar mai târziu să se utilizeze de către alți pionieri în domeniu și alte instrumente, precum pletismograful, sigmomanometrul sau pneumograful. Încurajat de succesele înaintașilor săi, John A. Larson, ofițer de poliție, a construit în 1921 un instrument capabil să înregistreze în mod continuu cele trei funcții fiziologice, respectiv tensiune arterială, puls și respirație, pe tot parcursul perioadei de test. Cu acest instrument, Larson a efectuat mai multe teste pe infractori și a raportat un procent ridicat de identificări. Leonard Keeler, de asemena ofițer de poliție, este cel care a perfecționat aparatura, introducând galvanometrul pentru a înregistrara răspunsului electrodermic, precum și testul cu cartonașe ca element de control.
Observăm că testarea cu acest aparat a evoluat și tehnica a devenit o specialitate aparte, de criminalistică și investigație penală, depășind denumirea ,,detectorul de minciuni”. Poligraful, prin întreaga tehnică de examinare nu face acest lucru, nu detectează minciuni, face niște măsurători psihofiziologice ca urmare a unui stimul, de cele mai multe ori fiind vorba despre un stimul verbal adresat printr-o întrebare. În acest moment intervine partea de psihologie în procedura testării. ,,Examinarea de psihofiziologie criminalistică de veracitate (PCV), aşa cum este denumită testarea poligraf în cele mai recente tratate de specialitate, reprezintă una dintre ramurile psihologiei aplicate în care relaţia psihosomatică este foarte bine evidenţiată. Ea reprezintă, în esenţă, înregistrarea, măsurarea şi interpretarea unor funcţii fiziologice, somatice, ca o consecinţă a unei stimulări psihologice, verbale. Examinarea poligraf este o evaluare psihofiziologică a stării de disconfort generată de răspunsurile subiectului cu privire la implicarea sau nu a acestuia în fapta penală investigată” (KISS, Csaba; VAIA, Elizabet și alții. Cercetări de psihofiziologie criminalistică:dinamica reactivității. București: Editura Universitară, 2012. p.57.)
- Examinarea poligraf reprezintă ansamblul de activităţi profesionale de pregătire, testare, colectare şi interpretare a datelor fiziologice obţinute în urma stimulării verbale sau obiectuale a subiectului, în vederea stabilirii și evaluării reactivității psihofiziologice asociate comportamentului simulat, iar rezultatul examinării se materializează printr-un raport. O examinare poligraf este compusă din două tipuri de teste: un test de acomodare şi unul sau mai multe teste specifice.
- Testele de acomodare au scopul de a stabili capacitatea de reactivitate psihofiziologică și corectează un interviu pretest necorespunzător. Testul reprezintă un set de chestionare, unde poziția întrebărilor se poate modifica după un algoritm stabilit cu acuratețe.
- Utilizarea examinării prin această tehnică a evoluat către sfera civilă dinspre domeniul justiției și al serviciilor secrete, unde spionajul și elementele de sabotaj erau țintele predilecte de evaluare a subiectului, astfel că această activitate ocupă ariile de securitate națională, investigarea infracțiunilor și a disputelor juridice de orice fel. Spațiul penal reprezintă și în prezent o mare provocare, activitatea infracțională fiind deosebit de variată și complexă, iar odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, elementele de fraudă sunt tot mai greu de depistat, depășind cu mult anchetarea unor simple furturi.
În acest context, extrem de dinamic, examinatorului poligraf îi revine sarcina de a fi mereu la curent cu noile tehnologii și să folosească tehnici moderne de investigare. Prin noile aparate poligraf, care pot capta informații pe 10 canale diferite, se poate crea un echilibru în fața celor dispuși a păcăli legea, dar și pentru cei ce vor să scape de acuzații nefondate. Conflicte cu legea pot avea și consumatorii de droguri, însă acest comportament ilegal este indezirabil și pentru un angajator care vrea sa obțină performanță cu angajații săi. În contextul unei competiții tot mai mari pe piața muncii, interviurile de preangajare pot include testări poligraf, unde formularea întrebărilor cu privire la consumul de substanțe interzise sau anumite vicii care interesează angajatorul, pot fi analizate pentru fiecare subiect în parte. Atunci când vine vorba despre examinarea poligraf, poate că este normală nervozitatea unei persoane care deja este angajată, însă această lucru nu va afecta analiza comportamentului.
- În spiritul corectitudinii și al evitării actelor de corupție, un test de screening ar trebui aplicat în toate fazele de recrutate de personal, fie că este vorba de instituții publice sau private, fără a reprezenta un abuz din partea viitorilor angajatori.
Fiecare partener din cuplu caută dovezi de nevinovăție atunci când este pusă în discuție problema loialității. Este un domeniu intim și deosebit de sensibil, iar de multe ori avocatura sau metodele terapeutice nu pot fi singurele căi de rezolvare ale unor situații de loialitate. Mai ales atunci când este vorba de căsătorie, partenerului de viață i se conferă dreptul de a cunoaște adevărul despre celălalt și de ași îndepărta orice dubiu care stă în calea fericirii lui. - Tehnica modernă de examinare poligraf reprezintă un ajutor pentru orice cuplu care vrea să clarifice anumite aspecte fără a plăti prețul intimității, totul efectuându-se în deplină confidențialitate.
De la un simplu instrument, poligraful s-a dezvoltat pe durata unui secol și continuă să se dezvolte, iar prin multiplele sale utilizări depășește cu mult denumirea de detector de minciuni, fiind un instrument versatil pus în slujba adevărului și al omului.