September 5, 2019 Ionut Daniel Dumitrascu

Cum verific o menajeră la angajare?

O menajeră este mai mult decât o simplă persoană plătită să facă curat în casă, ca mai apoi să plece la locuința sa și să revină a doua sau a treia zi pentru a repeta acceași acțiune. Dacă pentru o bonă este mult mai clar ce are de făcut, în principiu să aibă grijă de o persoană, pentru o menjeră nu este atât de simplu. Nevoile actuale în materie de menaj sunt extrem de variate și pe lângă multitudinea de sarcini mai intervine și o problemă legată de insuficiența forței de muncă în România.

Legat de ultimul aspect, acela al insuficienței forței de muncă, mai ales în meseriile mai puțin calificate, se apelează la personal din alte țări, în special cetățeni din Asia sau din Republica Moldova, avantajul acestora din urmă fiind cunoașterea limbii române. Chiar dacă vorbim de menaj, unde contractul de muncă este de multe ori inexistent între persoanele fizice, pentru angajații proveniți din alte state este indicat să se acorde atenție permisului sau vizei de ședere, iar dacă vorbim de firmele recrutoare de forță de muncă trebuie să avem în vedere avizul de muncă și recunoașterea diplomelor sau calificărilor.

Dacă în România este ușor să ceri un cazier judiciar la angajare, pentru persoanele din alte state este mai dificil, așa că se impune o abordare puțin diferită în evaluarea unei menajere înainte de angajare. La fel cum verific o bonă la angajare, o metodă elegantă și facilă este evaluarea persoanei prin tehnica poligraf. O procedură perfect legală și la îndemâna oricui. Este perfect justificată în astfel de cazuri, iar ca beneficiari al testării trebuie să ne asigurăm, în primul rând, că persoana este de acord cu examinarea și întrunește anumite condiții de sănătate și tratament medicamentos. Un alt element de care trebuie să ținem cont, atât în cazul unei menajere, cât și al unei bone, este cel legat de vârsta persoanei care urmează să fie examinată. Numai persoanele majore se pot afla în calitatea de subiect al unei examinări.

Ne-am putea gândi că nu este nevoie de o examinare poligraf, din moment ce persoanele pe care dorim să le angajăm sunt recomandate de cunoștințe sau se prezintă cu modalități de contactare a altor persoane unde au desfășurat acest gen de activitate. Poate exista situația în care persoanele de contact pe care menajerele le pun la dispoziție să nu fie reale. Este destul de dificil de verificat acest aspect sau de identificat persoanele cu care au avut probleme. Chiar și în situația în care persoanele sunt recomandate de cunoscuți, există riscul ca în perioada scursă de la închierea relațiilor de muncă și până la noua angajare să intervină situații nefavorabile. Oricând există riscul unui anturaj nepotrivit, care poate duce la consum de droguri și de alcool în exces. Nu de puține ori se întâmplă ca partenerii de viață ai acestor persoane să acumuleze  datorii însemnate, a căror rezolvare rapidă să fie reprezentată de bunuri ușor vandabile sau chiar de sume de bani ce se regăsesc în locuințele beneficiarilor serviciilor de menaj. Unei menajere îi este permis accesul în cele mai intime locuri din casă și are contact justificat cu multe bunuri de valoare, uneori și la cardurile persoanelor care le însărcinează cu efectuarea de cumpărături.

O examinare prin tehnica poligraf a unei menajere se poate efectua nu numai la angajare, fiind doar una dintre modalitățile cele mai simple de cum evaluăm candidații la angajare. Testarea se poate face și în situația în care din locuință au dispărut bunuri de valoare sau nu se pot explica evenimente neplăcute care au avut loc, iar menajera face parte din cercul de suspecți. Situațiile sunt variate, putând exista mai multe menajere, bone sau persoane cu acces normal în locuință, unde poligraful poate fi un instrument folosit cu succes în restrângerea cercului de suspecți și identificarea persoanelor care se fac vinovate de faptele aduse cercetării. Aceste situații mai puțin plăcute ridică și întrebarea de ce să examinăm agenții de pază?